O BrestuO AvaliSobe i RestoranSastanci i PrezentacijeVenčanja i proslaveAktivnostiCenovnikGalerijaKontakt
 


Planinarski dom "Čarapićev Brest" podignut je 1950-te godine pod inicijativom, angažovanjem i rukovođenjem docenta dr Perta Kostića, profesora medicinskog fakulteta, osnivača i prvog predsednika Planinarko-smučarkog društva "Avala" iz Beograda.
Prvi put dom je otvoren za posetioce posle 4 godine, 11.7.1954. godine.

Ceo kompleks, planinarsko-sportsko-rekreativnog i turističkog karaktera, pogodan je za višednevne boravke, upražnjavanje velikog broja sportova i za izlete prema vrhu i okolini.

U blizini doma se nalaze dva spomenika posvećena Karađorđevom vojvodi Vasi Čarapiću: u bronzi, pored male kuće, rad vajara Dušana Nikolića i u drvetu, izrezbarenog sa prizorima iz I srpskog ustanka, rad narodnog vajara Bogosava Živkovića, koji se nalazi nedaleko od doma "Čarapićev Brest".
Na mestu tog spomenika, stajao je do pre dvadeset godina poslednji od šest brestova ispod koga je tadašnji knez Vasa Čarapić okupljao narod podavalskih sela i pozivao ga na ustanak protiv Turaka.

Nakon skoro potpunog opustošenja tokom '90tih, Planinarski dom je u potpunosti renoviran i otvoren za posetioce i goste 2003 godine.

 

Čarapićev Brest

 
Restoran Čarapićev Brest Posetite sašu FACEBOOK stranicu English